joi, 24 februarie 2011

Faptele Apostolilor capitolul 26

1. Agripa a zis lui Pavel: "Ai voie sa te aperi!" Pavel a intins mana si a inceput sa se apere astfel:
2. "Ma socotesc fericit, imparate Agripa, ca am sa ma apar astazi inaintea ta pentru toate lucrurile de care sunt parat de iudei;
3. caci tu cunosti foarte bine toate obiceiurile si neintelegerile lor. De aceea, te rog sa ma asculti cu ingaduinta.
4. Viata mea, din cele dintai zile ale tineretii mele, este cunoscuta de toti iudeii, pentru ca am petrecut-o in Ierusalim, in mijlocul neamului meu.
5. Daca vor sa marturiseasca, ei stiu de la inceput ca am trait ca fariseu, dupa cea mai ingusta partida a religiei noastre.
6. Si acum sunt dat in judecata pentru nadejdea fagaduintei pe care a facut-o Dumnezeu parintilor nostri
7. si a carei implinire o asteapta cele douasprezece semintii ale noastre care slujesc necurmat lui Dumnezeu, zi si noapte. Pentru aceasta nadejde, imparate, sunt parat eu de iudei!
8. Ce? Vi se pare de necrezut ca Dumnezeu invie mortii?
9. Si eu, ce-i drept, credeam ca trebuie sa fac multe lucruri impotriva Numelui lui Isus din Nazaret,
10. si asa am si facut in Ierusalim. Am aruncat in temnita pe multi sfinti, caci am primit puterea aceasta de la preotii cei mai de seama; si, cand erau osanditi la moarte, imi dadeam si eu votul impotriva lor.
11. I-am pedepsit adesea in toate sinagogile si imi dadeam toata silinta ca sa-i fac sa huleasca. In pornirea mea nebuna impotriva lor, ii prigoneam pana si in cetatile straine.
12. In acest scop, m-am dus la Damasc, cu putere si invoire de la preotii cei mai de seama.
13. Pe la amiaza, imparate, pe drum, am vazut stralucind imprejurul meu si imprejurul tovarasilor mei o lumina din cer, a carei stralucire intrecea pe a soarelui.
14. Am cazut cu totii la pamant; si eu am auzit un glas care-mi zicea in limba evreiasca: "Saule, Saule, pentru ce Ma prigonesti? Iti este greu sa arunci cu piciorul inapoi in varful unui tepus."
15. "Cine esti, Doamne?", am raspuns eu. Si Domnul a zis: "Eu sunt Isus pe care-L prigonesti.
16. Dar scoala-te si stai in picioare; caci M-am aratat tie, ca sa te pun slujitor si martor atat al lucrurilor pe care le-ai vazut, cat si al lucrurilor pe care Ma vei vedea facandu-le.
17. Te-am ales din mijlocul norodului acestuia si din mijlocul Neamurilor la care te trimit,
18. ca sa le deschizi ochii, sa se intoarca de la intuneric la lumina, si de sub puterea Satanei la Dumnezeu; si sa primeasca, prin credinta in Mine, iertare de pacate si mostenirea impreuna cu cei sfintiti."
19. De aceea, imparate Agripa, n-am vrut sa ma impotrivesc vedeniei ceresti.
20. Ci am propovaduit intai celor din Damasc, apoi in Ierusalim, in toata Iudeea si la Neamuri, sa se pocaiasca si sa se intoarca la Dumnezeu si sa faca fapte vrednice de pocainta lor.
21. Iata de ce au pus iudeii mana pe mine in Templu si au cautat sa ma omoare.
22. Dar, multumita ajutorului lui Dumnezeu, am ramas in viata pana in ziua aceasta; si am marturisit inaintea celor mici si celor mari, fara sa ma departez cu nimic de la ce au spus Prorocii si Moise ca are sa se intample;
23. si anume, ca Hristosul trebuie sa patimeasca si ca, dupa ce va fi Cel dintai din invierea mortilor, va vesti lumina norodului si Neamurilor."
24. Pe cand vorbea el astfel ca sa se apere, Festus a zis cu glas tare: "Pavele, esti nebun! Invatatura ta cea multa te face sa dai in nebunie."
25. "Nu sunt nebun, preaalesule Festus", a raspuns Pavel, "dimpotriva, rostesc cuvinte adevarate si chibzuite.
26. Imparatul stie aceste lucruri si de aceea ii vorbesc cu indrazneala; caci sunt incredintat ca nu-i este nimic necunoscut din ele, fiindca nu s-au petrecut intr-un colt!
27. Crezi tu in Proroci, imparate Agripa?… Stiu ca crezi."
28. Si Agripa a zis lui Pavel: "Curand mai vrei tu sa ma indupleci sa ma fac crestin!"
29. "Fie curand, fie tarziu", a raspuns Pavel, "sa dea Dumnezeu ca nu numai tu, ci toti cei ce ma asculta astazi sa fiti asa cum sunt eu, afara de lanturile acestea."
30. Imparatul, dregatorul, Berenice si toti cei ce sedeau impreuna cu ei s-au sculat.
31. Si cand au plecat, ziceau unii catre altii: "Omul acesta n-a facut nimic vrednic de moarte sau de inchisoare."
32. Si Agripa a zis lui Festus: "Omului acestuia i s-ar fi putut da drumul, daca n-ar fi cerut sa fie judecat de cezar."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu