miercuri, 23 februarie 2011

Luca capitolul 16

1. Isus a mai spus ucenicilor Sai: "Un om bogat avea un ispravnic care a fost parat la el ca-i risipeste averea.
2. El l-a chemat si i-a zis: "Ce aud eu vorbindu-se despre tine? Da-ti socoteala de ispravnicia ta, pentru ca nu mai poti fi ispravnic."
3. Ispravnicul si-a zis: "Ce am sa fac daca imi ia stapanul ispravnicia? Sa sap, nu pot; sa cersesc, mi-e rusine.
4. Stiu ce am sa fac, pentru ca, atunci cand voi fi scos din ispravnicie, ei sa ma primeasca in casele lor."
5. A chemat pe fiecare din datornicii stapanului sau si a zis celui dintai: "Cat esti dator stapanului meu?"
6. "O suta de masuri de untdelemn", a raspuns el. Si i-a zis: "Ia-ti zapisul si sezi degraba de scrie cincizeci."
7. Apoi a zis altuia: "Dar tu cat esti dator?" "O suta de masuri de grau", a raspuns el. Si i-a zis: "Ia-ti zapisul si scrie optzeci."
8. Stapanul lui a laudat pe ispravnicul nedrept, pentru ca lucrase intelept. Caci fiii veacului acestuia, fata de semenii lor, sunt mai intelepti decat fiii luminii.
9. Si Eu va zic: faceti-va prieteni cu ajutorul bogatiilor nedrepte, pentru ca atunci cand veti muri, sa va primeasca in corturile vesnice.
10. Cine este credincios in cele mai mici lucruri este credincios si in cele mari; si cine este nedrept in cele mai mici lucruri este nedrept si in cele mari.
11. Deci, daca n-ati fost credinciosi in bogatiile nedrepte, cine va va incredinta adevaratele bogatii?
12. Si, daca n-ati fost credinciosi in lucrul altuia, cine va va da ce este al vostru?
13. Nicio sluga nu poate sluji la doi stapani; caci sau va uri pe unul, si va iubi pe celalalt sau va tine numai la unul, si va nesocoti pe celalalt. Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona."
14. Fariseii, care erau iubitori de bani, ascultau si ei toate lucrurile acestea si isi bateau joc de El.
15. Isus le-a zis: "Voi cautati sa va aratati neprihaniti inaintea oamenilor, dar Dumnezeu va cunoaste inimile; pentru ca ce este inaltat intre oameni este o uraciune inaintea lui Dumnezeu.
16. Legea si prorocii au tinut pana la Ioan; de atunci incoace, Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu se propovaduieste; si fiecare, ca sa intre in ea, da navala.
17. Este mai lesne sa treaca cerul si pamantul decat sa cada o singura frantura de slova din Lege.
18. Oricine isi lasa nevasta si ia pe alta de nevasta preacurveste; si cine ia de nevasta pe cea lasata de barbatul ei preacurveste.
19. Era un om bogat care se imbraca in porfira si in subtire; si in fiecare zi ducea o viata plina de veselie si stralucire.
20. La usa lui, zacea un sarac, numit Lazar, plin de bube.
21. Si dorea mult sa se sature cu firimiturile care cadeau de la masa bogatului; pana si cainii veneau si-i lingeau bubele.
22. Cu vremea, saracul a murit; si a fost dus de ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul, si l-au ingropat.
23. Pe cand era el in Locuinta mortilor, in chinuri, si-a ridicat ochii in sus, a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui
24. si a strigat: "Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si inmoaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba; caci grozav sunt chinuit in vapaia aceasta."
25. "Fiule", i-a raspuns Avraam, "adu-ti aminte ca, in viata ta, tu ti-ai luat lucrurile bune, si Lazar si-a luat pe cele rele; acum aici, el este mangaiat, iar tu esti chinuit.
26. Pe langa toate acestea, intre noi si intre voi este o prapastie mare, asa ca cei ce ar vrea sa treaca de aici la voi sau de acolo la noi sa nu poata."
27. Bogatul a zis: "Rogu-te, dar, parinte Avraame, sa trimiti pe Lazar in casa tatalui meu;
28. caci am cinci frati, si sa le adevereasca aceste lucruri, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin."
29. Avraam a raspuns: "Au pe Moise si pe proroci; sa asculte de ei."
30. "Nu, parinte Avraame", a zis el, "ci daca se va duce la ei cineva din morti, se vor pocai."
31. Si Avraam i-a raspuns: "Daca nu asculta pe Moise si pe proroci, nu vor crede nici chiar daca ar invia cineva din morti."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu