duminică, 13 februarie 2011

Estera capitolul 3

1. Dupa aceste lucruri, imparatul Ahasveros a ridicat la putere pe Haman, fiul lui Hamedata, agaghitul. L-a ridicat in cinste si a pus scaunul lui mai presus de scaunele tuturor capeteniilor care erau langa el.
2. Toti slujitorii imparatului care stateau la poarta imparatului plecau genunchiul si se inchinau inaintea lui Haman, caci asa era porunca imparatului cu privire la el. Dar Mardoheu nu-si pleca genunchiul si nu se inchina.
3. Si slujitorii imparatului care stateau la poarta imparatului au zis lui Mardoheu: "Pentru ce calci porunca imparatului?"
4. Fiindca ei ii spuneau in fiecare zi lucrul acesta, si el nu-i asculta, l-au spus lui Haman ca sa vada daca Mardoheu are sa se tina de hotararea lui; caci el spusese ca este iudeu.
5. Si Haman a vazut ca Mardoheu nu-si pleca genunchiul si nu se inchina inaintea lui. S-a umplut de manie;
6. dar a crezut prea putin pentru el sa puna mana numai pe Mardoheu, caci i se spusese din ce popor era Mardoheu, si a voit sa nimiceasca pe poporul lui Mardoheu, pe toti iudeii care se aflau in toata imparatia lui Ahasveros.
7. In luna intai, adica luna Nisan, in al doisprezecelea an al imparatului Ahasveros, au aruncat Pur, adica sortul, inaintea lui Haman, pentru fiecare zi si pentru fiecare luna, pana in luna a douasprezecea, adica luna Adar.
8. Atunci Haman a zis imparatului Ahasveros: "In toate tinuturile imparatiei tale este risipit un popor deosebit intre popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor si nu tine legile imparatului. Nu este in folosul imparatului sa-l lase linistit.
9. Daca imparatul gaseste cu cale, sa se scrie o porunca pentru ca ei sa fie nimiciti, si eu voi cantari zece mii de talanti de argint in mainile slujbasilor, ca sa-i duca in vistieria imparatului."
10. Imparatul si-a scos inelul din deget si l-a dat lui Haman, fiul lui Hamedata, agaghitul, vrajmasul iudeilor.
11. Si imparatul a zis lui Haman: "Iti daruiesc si argintul si pe poporul acesta; fa cu el ce vei voi."
12. Logofetii imparatului au fost chemati in a treisprezecea zi a lunii intai si au scris in totul cum a poruncit Haman mai marilor ostirii, dregatorilor fiecarui tinut si capeteniilor fiecarui popor, fiecarui tinut dupa scrierea lui si fiecarui popor dupa limba lui. Au scris in numele imparatului Ahasveros si au pecetluit scrisorile cu inelul imparatului.
13. Scrisorile au fost trimise prin alergatori in toate tinuturile imparatului, ca sa nimiceasca, sa omoare si sa piarda pe toti iudeii, tineri si batrani, prunci si femei, si anume intr-o singura zi, in ziua a treisprezecea a lunii a douasprezecea, adica luna Adar, si sa li se prade averile.
14. Aceste scrisori cuprindeau porunca imparatului, care trebuia vestita in fiecare tinut, si indemnau pe toate popoarele sa fie gata pentru ziua aceea.
15. Alergatorii au plecat in graba mare, dupa porunca imparatului. Porunca a fost vestita si in capitala Susa. Si pe cand imparatul si Haman stateau si beau, cetatea Susa era ingrozita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu