vineri, 25 februarie 2011

1 Timotei capitolul 5

1. Nu mustra cu asprime pe un batran, ci sfatuieste-l ca pe un tata; pe tineri sfatuieste-i ca pe niste frati;
2. pe femeile batrane, ca pe niste mame; pe cele tinere, ca pe niste surori, cu toata curatia.
3. Cinsteste pe vaduvele care sunt cu adevarat vaduve.
4. Daca o vaduva are copii sau nepoti de la copii, acestia sa se deprinda sa fie evlaviosi, intai fata de cei din casa lor, si sa rasplateasca ostenelile parintilor, caci lucrul acesta este placut inaintea lui Dumnezeu.
5. Cea cu adevarat vaduva, care a ramas singura, si-a pus nadejdea in Dumnezeu si staruie, zi si noapte, in cereri si rugaciuni.
6. Dar cea dedata la placeri, macar ca traieste, este moarta.
7. Porunceste si aceste lucruri, ca sa fie fara vina.
8. Daca nu poarta cineva grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta si este mai rau decat un necredincios.
9. O vaduva, ca sa fie inscrisa in lista vaduvelor, trebuie sa n-aiba mai putin de saizeci de ani, sa nu fi avut decat un singur barbat,
10. sa fie cunoscuta pentru faptele ei bune, sa fi crescut copii, sa fi fost primitoare de oaspeti, sa fi spalat picioarele sfintilor, sa fi ajutat pe cei nenorociti, sa fi dat ajutor la orice fapta buna.
11. Dar pe vaduvele tinere sa nu le primesti, pentru ca, atunci cand le desparte pofta de Hristos, vor sa se marite din nou
12. si se fac vinovate de faptul ca isi calca credinta dintai.
13. Totodata se deprind sa umble fara nicio treaba din casa in casa; si nu numai ca sunt lenese, dar sunt si limbute si iscoditoare, si vorbesc ce nu trebuie vorbit.
14. Vreau, dar, ca vaduvele tinere sa se marite si sa aiba copii, sa fie gospodine la casa lor, ca sa nu dea potrivnicului niciun prilej de ocara,
15. caci unele s-au si intors sa urmeze pe Satana.
16. Daca vreun credincios, fie barbat, fie femeie, are vaduve in familie, sa le ajute, si sa nu fie impovarata cu ele Biserica, pentru ca sa poata veni in ajutor celor cu adevarat vaduve.
17. Prezbiterii care carmuiesc bine sa fie invredniciti de indoita cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu propovaduirea si cu invatatura pe care o dau altora.
18. Caci Scriptura zice: "Sa nu legi gura boului cand treiera bucate"; si: "Vrednic este lucratorul de plata lui."
19. Impotriva unui prezbiter sa nu primesti invinuire decat din gura a doi sau trei martori.
20. Pe cei ce pacatuiesc mustra-i inaintea tuturor, ca si ceilalti sa aiba frica.
21. Te rog fierbinte, inaintea lui Dumnezeu, inaintea lui Hristos Isus si inaintea ingerilor alesi, sa pazesti aceste lucruri, fara vreun gand mai dinainte, si sa nu faci nimic cu partinire.
22. Sa nu-ti pui mainile peste nimeni cu graba si sa nu te faci partas pacatelor altora; pe tine insuti pazeste-te curat.
23. Sa nu mai bei numai apa, ci sa iei si cate putin vin, din pricina stomacului tau si din pricina deselor tale imbolnaviri.
24. Pacatele unor oameni sunt cunoscute si merg inainte la judecata, iar ale altora vin pe urma.
25. Tot asa si faptele bune sunt cunoscute; si cele ce nu sunt cunoscute nu pot sa ramana ascunse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu