miercuri, 23 februarie 2011

Luca capitolul 11

1. Intr-o zi, Isus Se ruga intr-un loc anumit. Cand a ispravit rugaciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: "Doamne, invata-ne sa ne rugam, cum a invatat si Ioan pe ucenicii lui."
2. El le-a zis: "Cand va rugati, sa ziceti: Tatal nostru care esti in ceruri! Sfinteasca-se Numele Tau; vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer, asa si pe pamant.
3. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua in fiecare zi;
4. si ne iarta noua pacatele noastre, fiindca si noi iertam oricui ne este dator; si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau."
5. Apoi le-a mai zis: "Daca unul dintre voi are un prieten si se duce la el la miezul noptii si-i zice: "Prietene, imprumuta-mi trei paini,
6. caci a venit la mine de pe drum un prieten al meu si n-am ce-i pune inainte";
7. si daca, dinauntrul casei lui, prietenul acesta ii raspunde: "Nu ma tulbura; acum usa este incuiata, copiii mei sunt cu mine in pat, nu pot sa ma scol sa-ti dau paini" -
8. va spun: chiar daca nu s-ar scula sa i le dea, pentru ca-i este prieten, totusi, macar pentru staruinta lui suparatoare, tot se va scula si-i va da tot ce-i trebuie.
9. De aceea si Eu va spun: cereti, si vi se va da; cautati, si veti gasi; bateti, si vi se va deschide.
10. Fiindca oricine cere capata; cine cauta gaseste; si celui ce bate i se deschide.
11. Cine este tatal acela dintre voi, care, daca-i cere fiul sau paine, sa-i dea o piatra? Ori, daca cere un peste, sa-i dea un sarpe in loc de peste?
12. Sau, daca cere un ou, sa-i dea un scorpion?
13. Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da Duhul Sfant celor ce I-L cer!"
14. Isus a scos dintr-un bolnav un drac care era mut. Dupa ce a iesit dracul, mutul a grait, si noroadele s-au mirat.
15. Dar unii ziceau: "El scoate dracii cu Beelzebul, domnul dracilor."
16. Altii, ca sa-L ispiteasca, Ii cereau un semn din cer.
17. Isus le-a cunoscut gandurile si le-a zis: "Orice imparatie dezbinata impotriva ei este pustiita; si o casa dezbinata impotriva ei se prabuseste peste alta.
18. Deci, daca Satana este dezbinat impotriva lui insusi, cum va dainui imparatia lui, fiindca ziceti ca Eu scot dracii cu Beelzebul?
19. Si daca Eu scot dracii cu Beelzebul, fiii vostri cu cine ii scot? De aceea ei insisi vor fi judecatorii vostri.
20. Dar, daca Eu scot dracii cu degetul lui Dumnezeu, Imparatia lui Dumnezeu a ajuns pana la voi.
21. Cand omul cel tare si bine inarmat isi pazeste casa, averile ii sunt la adapost.
22. Dar daca vine peste el unul mai tare decat el si-l biruie, atunci ii ia cu sila toate armele in care se incredea si imparte prazile luate de la el.
23. Cine nu este cu Mine este impotriva Mea; si cine nu aduna cu Mine risipeste.
24. Duhul necurat, cand iese afara dintr-un om, umbla prin locuri fara apa si cauta odihna. Fiindca n-o gaseste, zice: "Ma voi intoarce in casa mea, de unde am iesit."
25. Si, cand vine, o gaseste maturata si impodobita.
26. Atunci se duce de mai ia cu el alte sapte duhuri, mai rele decat el; intra impreuna in casa, se asaza in ea, si starea de pe urma a omului aceluia ajunge mai rea decat cea dintai."
27. Pe cand spunea Isus aceste vorbe, o femeie din norod si-a ridicat glasul si a zis: "Ferice de pantecele care Te-a purtat si de tatele pe care le-ai supt!"
28. Si El a raspuns: "Ferice mai degraba de cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc!"
29. Pe cand noroadele se strangeau cu gramada, El a inceput sa spuna: "Neamul acesta este un neam viclean; el cere un semn; dar nu i se va da alt semn decat semnul prorocului Iona.
30. Caci dupa cum Iona a fost un semn pentru niniveni, tot asa si Fiul omului va fi un semn pentru neamul acesta.
31. Imparateasa de la miazazi se va scula, in ziua judecatii, alaturi de barbatii acestui neam si-i va osandi; pentru ca ea a venit de la capatul pamantului ca sa auda intelepciunea lui Solomon; si iata ca aici este Unul mai mare decat Solomon.
32. Barbatii din Ninive se vor scula, in ziua judecatii, alaturi de neamul acesta si-l vor osandi, pentru ca ei s-au pocait la propovaduirea lui Iona; si iata ca aici este Unul mai mare decat Iona.
33. Nimeni n-aprinde o lumina, ca s-o puna intr-un loc ascuns sau sub banita; ci o pune intr-un sfesnic, pentru ca cei ce intra sa vada lumina.
34. Ochiul este lumina trupului tau. Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau este plin de lumina; dar daca ochiul tau este rau, trupul tau este plin de intuneric.
35. Ia seama, dar, ca lumina care este in tine sa nu fie intuneric.
36. Asa ca, daca tot trupul tau este plin de lumina, fara sa aiba vreo parte intunecata, va fi in totul plin de lumina, intocmai ca atunci cand te-ar lumina o lampa cu lumina ei mare."
37. Pe cand vorbea Isus, un fariseu L-a rugat sa pranzeasca la el. El a intrat si a sezut la masa.
38. Fariseul a vazut cu mirare ca Isus nu Se spalase inainte de pranz.
39. Dar Domnul i-a zis: "Voi, fariseii, curatati partea de afara a paharului si a blidului, dar launtrul vostru este plin de jefuire si de rautate.
40. Nebunilor, oare Acela care a facut partea de afara n-a facut si pe cea dinauntru?
41. Dati mai bine milostenie din lucrurile dinauntru, si atunci toate va vor fi curate.
42. Dar vai de voi, fariseilor! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din ruta si din toate zarzavaturile, si dati uitarii dreptatea si dragostea de Dumnezeu: pe acestea trebuia sa le faceti, si pe celelalte sa nu le lasati nefacute!
43. Vai de voi, fariseilor! Pentru ca voi umblati dupa scaunele dintai la sinagogi si va place sa va faca lumea plecaciuni prin piete!
44. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi sunteti ca mormintele care nu se vad si peste care oamenii umbla fara sa stie."
45. Unul din invatatorii Legii a luat cuvantul si I-a zis: "Invatatorule, spunand aceste lucruri ne ocarasti si pe noi."
46. "Vai si de voi, invatatori ai Legii", a raspuns Isus. "Pentru ca voi puneti pe spinarea oamenilor sarcini grele de purtat, iar voi nici macar cu unul din degetele voastre nu va atingeti de ele.
47. Vai de voi! Pentru ca voi ziditi mormintele prorocilor pe care i-au ucis parintii vostri.
48. Prin aceasta marturisiti ca incuviintati faptele parintilor vostri; caci ei au ucis pe proroci, iar voi le ziditi mormintele.
49. De aceea Intelepciunea lui Dumnezeu a zis: "Le voi trimite proroci si apostoli; pe unii din ei ii vor ucide, iar pe altii ii vor prigoni,
50. ca sa se ceara de la acest neam sangele tuturor prorocilor, care a fost varsat de la intemeierea lumii:
51. de la sangele lui Abel pana la sangele lui Zaharia, ucis intre altar si Templu; da, va spun, se va cere de la neamul acesta!
52. Vai de voi, invatatori ai Legii! Pentru ca voi ati pus mana pe cheia cunostintei: nici voi n-ati intrat, iar pe cei ce voiau sa intre i-ati impiedicat sa intre."
53. Dupa ce a iesit de acolo, carturarii si fariseii au inceput sa-L puna la stramtorare si sa-L faca sa vorbeasca despre multe lucruri;
54. I-au intins astfel laturi, ca sa prinda vreo vorba din gura Lui, pentru care sa-L poata invinui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu