miercuri, 23 februarie 2011

Luca capitolul 8

1. Curand dupa aceea, Isus umbla din cetate in cetate si din sat in sat si propovaduia si vestea Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu. Cei doisprezece erau cu El;
2. si mai erau si niste femei care fusesera tamaduite de duhuri rele si de boli; Maria, zisa Magdalena, din care iesisera sapte draci,
3. Ioana, nevasta lui Cuza, ispravnicul lui Irod, Susana si multe altele care-L ajutau cu ce aveau.
4. Cand s-a strans o gloata mare si a venit la El norod din felurite cetati, Isus a spus pilda aceasta:
5. "Semanatorul a iesit sa-si semene samanta. Pe cand semana el, o parte din samanta a cazut langa drum: a fost calcata in picioare si au mancat-o pasarile cerului.
6. O alta parte a cazut pe stanca; si, cum a rasarit, s-a uscat, pentru ca n-avea umezeala.
7. O alta parte a cazut in mijlocul spinilor: spinii au crescut impreuna cu ea si au inecat-o.
8. O alta parte a cazut pe pamant bun si a crescut si a facut rod insutit." Dupa ce a spus aceste lucruri, Isus a strigat: "Cine are urechi de auzit sa auda."
9. Ucenicii Lui L-au intrebat ce inteles are pilda aceasta.
10. El le-a raspuns: "Voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei lui Dumnezeu, dar celorlalti li se vorbeste in pilde, ca "macar ca vad, sa nu vada, si macar ca aud, sa nu inteleaga."
11. Iata ce inteles are pilda aceasta: Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu.
12. Cei inchipuiti in samanta cazuta langa drum sunt cei ce aud; apoi vine diavolul si ia Cuvantul din inima lor, ca nu cumva sa creada si sa fie mantuiti.
13. Cei inchipuiti in samanta cazuta pe stanca sunt aceia care, cand aud Cuvantul, il primesc cu bucurie; dar n-au radacina, ci cred pana la o vreme, iar cand vine ispita, cad.
14. Samanta care a cazut intre spini inchipuieste pe aceia care, dupa ce au auzit Cuvantul, isi vad de drum si-l lasa sa fie inabusit de grijile, bogatiile si placerile vietii acesteia si n-aduc rod care sa ajunga la coacere.
15. Samanta care a cazut pe pamant bun sunt aceia care, dupa ce au auzit Cuvantul, il tin intr-o inima buna si curata si fac rod in rabdare.
16. Nimeni, dupa ce a aprins o lumina, n-o acopera cu un vas, nici n-o pune sub pat, ci o pune intr-un sfesnic, pentru ca cei ce intra sa vada lumina.
17. Fiindca nu este nimic acoperit, care nu va fi descoperit, nimic tainuit, care nu va fi cunoscut si nu va veni la lumina.
18. Luati seama, dar, la felul cum ascultati; caci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua si ce i se pare ca are."
19. Mama si fratii lui Isus au venit la El; dar nu puteau sa-I vorbeasca din pricina norodului.
20. Cineva I-a spus: "Mama Ta si fratii Tai stau afara si vor sa Te vada."
21. Dar El, drept raspuns, a zis: "Mama Mea si fratii Mei sunt cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l implinesc."
22. Intr-una din zile, Isus S-a suit intr-o corabie impreuna cu ucenicii Lui. El le-a zis: "Haidem sa trecem dincolo de lac." Si au plecat.
23. Pe cand vasleau ei, Isus a adormit. Pe lac s-a starnit un asa vartej de vant, ca se umplea corabia cu apa; si erau in primejdie.
24. Au venit la El, L-au desteptat si au zis: "Invatatorule, Invatatorule, pierim." Isus S-a sculat, a certat vantul si valurile infuriate, care s-au potolit: si s-a facut liniste.
25. Apoi a zis ucenicilor Sai: "Unde va este credinta?" Plini de spaima si de mirare, ei au zis unii catre altii: "Cine este Acesta de porunceste chiar si vanturilor si apei, si-L asculta?"
26. Au venit cu corabia in tinutul gherghesenilor, care este in dreptul Galileii.
27. Cand a iesit Isus la tarm, L-a intampinat un om din cetate, stapanit de mai multi draci. De multa vreme nu se imbraca in haina si nu-si avea locuinta intr-o casa, ci in morminte.
28. Cand a vazut pe Isus, a scos un strigat ascutit, a cazut jos inaintea Lui si a zis cu glas tare: "Ce am eu a face cu Tine, Isuse, Fiul Dumnezeului celui Preainalt? Te rog nu ma chinui."
29. Caci Isus poruncise duhului necurat sa iasa din omul acela pe care pusese stapanire de multa vreme; era pazit, legat cu catuse la maini si cu obezi la picioare, dar rupea legaturile si era gonit de dracul prin pustiuri.
30. Isus l-a intrebat: "Cum iti este numele?" "Legiune", a raspuns el; pentru ca intrasera multi draci in el.
31. Si dracii rugau staruitor pe Isus sa nu le porunceasca sa se duca in Adanc.
32. Acolo, pe munte, era o turma mare de porci care pasteau. Si dracii au rugat pe Isus sa le dea voie sa intre in ei. El le-a dat voie.
33. Dracii au iesit din omul acela, au intrat in porci, si turma s-a repezit de pe rapa in lac si s-a inecat.
34. Porcarii, cand au vazut ce se intamplase, au fugit si au dat de veste in cetate si prin sate.
35. Oamenii au iesit sa vada cele intamplate. Au venit la Isus si au gasit pe omul din care iesisera dracii sezand la picioarele lui Isus, imbracat si in toate mintile; si i-a apucat frica.
36. Cei ce vazusera cele petrecute le-au povestit cum fusese vindecat cel stapanit de draci.
37. Tot norodul din tinutul gherghesenilor a rugat pe Isus sa plece de la ei, pentru ca ii apucase o mare frica. Isus S-a suit intr-o corabie si S-a intors.
38. Omul din care iesisera dracii Il ruga sa-i dea voie sa ramana cu El. Dar Isus l-a trimis acasa si i-a zis:
39. "Intoarce-te acasa si povesteste tot ce ti-a facut Dumnezeu." El a plecat si a vestit prin toata cetatea tot ce-i facuse Isus.
40. La intoarcere, Isus a fost primit cu bucurie de multime, caci toti Il asteptau.
41. Si iata ca a venit un om, numit Iair, care era fruntas al sinagogii. El s-a aruncat la picioarele lui Isus si L-a rugat sa vina pana la el acasa;
42. pentru ca avea o singura copila, de vreo doisprezece ani, care tragea sa moara. Pe drum, Isus era imbulzit de noroade.
43. Si era o femeie care de doisprezece ani avea o scurgere de sange; ea isi cheltuise toata averea cu doctorii, fara s-o fi putut vindeca vreunul.
44. Ea s-a apropiat pe dinapoi si s-a atins de poala hainei lui Isus. Indata, scurgerea de sange s-a oprit.
45. Si Isus a zis: "Cine s-a atins de Mine?" Fiindca toti tagaduiau, Petru si cei ce erau cu El au zis: "Invatatorule, noroadele Te impresoara si Te imbulzesc, si mai intrebi: "Cine s-a atins de Mine"?
46. Dar Isus a raspuns: "S-a atins cineva de Mine, caci am simtit ca a iesit din Mine o putere."
47. Femeia, cand s-a vazut data de gol, a venit tremurand, s-a aruncat jos inaintea Lui si a spus in fata intregului norod din ce pricina se atinsese de El si cum fusese vindecata numaidecat.
48. Isus i-a zis: "Indrazneste, fiica; credinta ta te-a mantuit, du-te in pace."
49. Pe cand vorbea El inca, vine unul din casa fruntasului sinagogii si-i spune: "Fiica ta a murit, nu mai supara pe Invatatorul."
50. Dar Isus, cand a auzit lucrul acesta, a zis fruntasului sinagogii: "Nu te teme; crede numai, si va fi tamaduita."
51. Cand a ajuns la casa fruntasului, n-a lasat pe niciunul sa intre impreuna cu El, decat pe Petru, pe Iacov, pe Ioan, pe tatal si mama fetei.
52. Toti plangeau si o boceau. Atunci Isus a zis: "Nu plangeti; fetita n-a murit, ci doarme."
53. Ei isi bateau joc de El, caci stiau ca murise.
54. Dar El, dupa ce i-a scos pe toti afara, a apucat-o de mana si a strigat cu glas tare: "Fetito, scoala-te!"
55. Si duhul ei s-a intors in ea, iar fata s-a sculat numaidecat. Isus a poruncit sa-i dea sa manance.
56. Parintii ei au ramas uimiti. Isus le-a poruncit sa nu spuna nimanui cele intamplate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu