miercuri, 23 februarie 2011

Luca capitolul 4

1. Isus, plin de Duhul Sfant, S-a intors de la Iordan si a fost dus de Duhul in pustiu,
2. unde a fost ispitit de diavolul timp de patruzeci de zile. N-a mancat nimic in zilele acelea; si, dupa ce au trecut acele zile, a flamanzit.
3. Diavolul I-a zis: "Daca esti Fiul lui Dumnezeu, porunceste pietrei acesteia sa se faca paine."
4. Isus i-a raspuns: "Este scris: "Omul nu va trai numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu."
5. Diavolul L-a suit pe un munte inalt, I-a aratat intr-o clipa toate imparatiile pamantului
6. si I-a zis: "Tie Iti voi da toata stapanirea si slava acestor imparatii; caci mie imi este data si o dau oricui voiesc.
7. Daca, dar, Te vei inchina inaintea mea, toata va fi a Ta."
8. Drept raspuns, Isus i-a zis: "Inapoia Mea, Satano! Este scris: "Sa te inchini Domnului Dumnezeului tau si numai Lui sa-I slujesti."
9. Diavolul L-a dus apoi in Ierusalim, L-a asezat pe streasina acoperisului Templului si I-a zis: "Daca esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te jos de aici;
10. caci este scris: "El va porunci ingerilor Lui sa Te pazeasca";
11. si: "ei Te vor lua pe maini, ca nu cumva sa Te lovesti cu piciorul de vreo piatra."
12. Isus i-a raspuns: "S-a spus: "Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau."
13. Dupa ce L-a ispitit in toate felurile, diavolul a plecat de la El, pana la o vreme.
14. Isus, plin de puterea Duhului, S-a intors in Galileea si I s-a dus vestea in tot tinutul dimprejur.
15. El invata pe oameni in sinagogile lor si era slavit de toti.
16. A venit in Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca,
17. si I s-a dat cartea prorocului Isaia. Cand a deschis-o, a dat peste locul unde era scris:
18. "Duhul Domnului este peste Mine, pentru ca M-a uns sa vestesc saracilor Evanghelia; M-a trimis sa tamaduiesc pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc robilor de razboi slobozirea, si orbilor capatarea vederii; sa dau drumul celor apasati
19. si sa vestesc anul de indurare al Domnului."
20. In urma, a inchis cartea, a dat-o inapoi ingrijitorului si a sezut jos. Toti cei ce se aflau in sinagoga aveau privirile pironite spre El.
21. Atunci a inceput sa le spuna: "Astazi s-au implinit cuvintele acestea din Scriptura pe care le-ati auzit."
22. Si toti Il vorbeau de bine, se mirau de cuvintele pline de har care ieseau din gura Lui si ziceau: "Oare nu este acesta feciorul lui Iosif?"
23. Isus le-a zis: "Fara indoiala, Imi veti spune zicala aceea: "Doctore, vindeca-te pe tine insuti"; si Imi veti zice: "Fa si aici, in patria Ta, tot ce am auzit ca ai facut in Capernaum."
24. "Dar", a adaugat El, "adevarat va spun ca niciun proroc nu este primit bine in patria lui.
25. Ba inca, adevarat va spun ca, pe vremea lui Ilie, cand a fost incuiat cerul sa nu dea ploaie trei ani si sase luni si cand a venit o foamete mare peste toata tara, erau multe vaduve in Israel;
26. si totusi Ilie n-a fost trimis la niciuna din ele, afara de o vaduva din Sarepta Sidonului.
27. Si multi leprosi erau in Israel, pe vremea prorocului Elisei; si totusi niciunul din ei n-a fost curatat, afara de Naaman, sirianul."
28. Toti cei din sinagoga, cand au auzit aceste lucruri, s-au umplut de manie.
29. Si s-au sculat, L-au scos afara din cetate si L-au dus pana in spranceana muntelui pe care era zidita cetatea lor, ca sa-L arunce jos in prapastie.
30. Dar Isus a trecut prin mijlocul lor si a plecat de acolo.
31. S-a coborat in Capernaum, cetate din Galileea, si acolo invata pe oameni in ziua Sabatului.
32. Ei erau uimiti de invatatura Lui, pentru ca vorbea cu putere.
33. In sinagoga se afla un om care avea un duh de drac necurat si care a strigat cu glas tare:
34. "Ah! Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret? Ai venit sa ne prapadesti? Te stiu cine esti: Sfantul lui Dumnezeu."
35. Isus l-a certat si i-a zis: "Taci si iesi afara din omul acesta!" Si dracul, dupa ce l-a trantit jos, in mijlocul adunarii, a iesit afara din el, fara sa-i faca vreun rau.
36. Toti au fost cuprinsi de spaima si ziceau unii catre altii: "Ce inseamna lucrul acesta? El porunceste cu stapanire si cu putere duhurilor necurate, si ele ies afara!"
37. Si I s-a dus vestea in toate imprejurimile.
38. Dupa ce a iesit din sinagoga, a intrat in casa lui Simon. Soacra lui Simon era prinsa de friguri mari, si L-au rugat pentru ea.
39. El S-a plecat spre ea, a certat frigurile si au lasat-o frigurile. Ea s-a sculat indata si a inceput sa le slujeasca.
40. La asfintitul soarelui, toti cei ce aveau bolnavi atinsi de felurite boli, ii aduceau la El. El Isi punea mainile peste fiecare din ei si-i vindeca.
41. Din multi ieseau si draci care strigau si ziceau: "Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu." Dar El ii mustra si nu-i lasa sa vorbeasca, pentru ca stiau ca El este Hristosul.
42. Cand s-a crapat de ziua, Isus a iesit si S-a dus intr-un loc pustiu. Noroadele au inceput sa-L caute in toate partile si au ajuns pana la El: voiau sa-L opreasca sa nu plece de la ei.
43. Dar El le-a zis: "Trebuie sa vestesc Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu si in alte cetati; fiindca pentru aceasta am fost trimis."
44. Si propovaduia in sinagogile Galileii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu