miercuri, 23 februarie 2011

Luca capitolul 14

1. Intr-o zi de Sabat, Isus a intrat in casa unuia din fruntasii fariseilor, ca sa pranzeasca. Fariseii Il pandeau de aproape.
2. Si inaintea Lui era un om bolnav de dropica.
3. Isus a luat cuvantul si a zis invatatorilor Legii si fariseilor: "Oare este ingaduit a vindeca in ziua Sabatului sau nu?"
4. Ei taceau. Atunci Isus a luat de mana pe omul acela, l-a vindecat si i-a dat drumul.
5. Pe urma le-a zis: "Cine dintre voi, daca-i cade copilul sau boul in fantana, nu-l va scoate indata afara, in ziua Sabatului?"
6. Si n-au putut sa-I raspunda nimic la aceste vorbe.
7. Apoi, cand a vazut ca cei poftiti la masa alegeau locurile dintai, le-a spus o pilda. Si le-a zis:
8. "Cand esti poftit de cineva la nunta, sa nu te asezi la masa in locul dintai; ca nu cumva, printre cei poftiti de el, sa fie altul mai cu vaza decat tine,
9. si cel ce te-a poftit si pe tine si pe el sa vina sa-ti zica: "Da locul tau omului acestuia." Atunci, cu rusine, va trebui sa iei locul de pe urma.
10. Ci, cand esti poftit, du-te si asaza-te in locul cel mai de pe urma; pentru ca atunci cand va veni cel ce te-a poftit sa-ti zica: "Prietene, muta-te mai sus." Lucrul acesta iti va face cinste inaintea tuturor celor ce vor fi la masa impreuna cu tine.
11. Caci oricine se inalta va fi smerit; si cine se smereste va fi inaltat."
12. A zis si celui ce-L poftise: "Cand dai un pranz sau o cina, sa nu chemi pe prietenii tai, nici pe fratii tai, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogati, ca nu cumva sa te cheme si ei la randul lor pe tine, si sa iei astfel o rasplata pentru ce ai facut.
13. Ci, cand dai o masa, cheama pe saraci, pe schilozi, pe schiopi, pe orbi.
14. Si va fi ferice de tine, pentru ca ei n-au cu ce sa-ti rasplateasca; dar ti se va rasplati la invierea celor neprihaniti."
15. Unul din cei ce sedeau la masa cu El, cand a auzit aceste vorbe, I-a zis: "Ferice de acela care va pranzi in Imparatia lui Dumnezeu!"
16. Si Isus i-a raspuns: "Un om a dat o cina mare si a poftit pe multi.
17. La ceasul cinei, a trimis pe robul sau sa spuna celor poftiti: "Veniti, caci iata ca toate sunt gata."
18. Dar toti, parca fusesera vorbiti, au inceput sa se dezvinovateasca. Cel dintai i-a zis: "Am cumparat un ogor si trebuie sa ma duc sa-l vad; rogu-te sa ma ierti."
19. Un altul a zis: "Am cumparat cinci perechi de boi si ma duc sa-i incerc: iarta-ma, te rog."
20. Un altul a zis: "Tocmai acum m-am insurat si de aceea nu pot veni."
21. Cand s-a intors robul, a spus stapanului sau aceste lucruri. Atunci stapanul casei s-a maniat si a zis robului sau: "Du-te degraba in pietele si ulitele cetatii si adu aici pe cei saraci, ciungi, orbi si schiopi."
22. La urma, robul a zis: "Stapane, s-a facut cum ai poruncit, si tot mai este loc."
23. Si stapanul a zis robului: "Iesi la drumuri si la garduri, si pe cei ce-i vei gasi, sileste-i sa intre, ca sa mi se umple casa.
24. Caci va spun ca niciunul din cei poftiti nu va gusta din cina mea."
25. Impreuna cu Isus mergeau multe noroade. El S-a intors si le-a zis:
26. "Daca vine cineva la Mine, si nu uraste pe tatal sau, pe mama sa, pe nevasta sa, pe copiii sai, pe fratii sai, pe surorile sale, ba chiar insasi viata sa, nu poate fi ucenicul Meu.
27. Si oricine nu-si poarta crucea si nu vine dupa Mine, nu poate fi ucenicul Meu.
28. Caci, cine dintre voi, daca vrea sa zideasca un turn, nu sta mai intai sa-si faca socoteala cheltuielilor, ca sa vada daca are cu ce sa-l sfarseasca?
29. Pentru ca nu cumva, dupa ce i-a pus temelia, sa nu-l poata sfarsi, si toti cei ce-l vor vedea sa inceapa sa rada de el
30. si sa zica: "Omul acesta a inceput sa zideasca, si n-a putut ispravi."
31. Sau care imparat, cand merge sa se bata in razboi cu un alt imparat, nu sta mai intai sa se sfatuiasca daca va putea merge cu zece mii de oameni inaintea celui ce vine impotriva lui cu douazeci de mii?
32. Altfel, pe cand celalalt imparat este inca departe, ii trimite o solie sa ceara pace.
33. Tot asa, oricine dintre voi, care nu se leapada de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu.
34. Sarea este buna; dar daca sarea isi pierde gustul ei de sare, prin ce i se va da inapoi gustul acesta?
35. Atunci nu mai este buna nici pentru pamant, nici pentru gunoi, ci este aruncata afara. Cine are urechi de auzit sa auda."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu