miercuri, 23 februarie 2011

Luca capitolul 13

1. In vremea aceea au venit unii si au istorisit lui Isus ce se intamplase unor galileeni, al caror sange il amestecase Pilat cu jertfele lor.
2. "Credeti voi", le-a raspuns Isus, "ca acesti galileeni au fost mai pacatosi decat toti ceilalti galileeni, pentru ca au patit astfel?
3. Eu va spun: nu; ci, daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel.
4. Sau acei optsprezece insi, peste care a cazut turnul din Siloam si i-a omorat, credeti ca au fost mai pacatosi decat toti ceilalti oameni care locuiau in Ierusalim?
5. Eu va spun: nu; ci, daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel."
6. El a spus si pilda aceasta: "Un om avea un smochin sadit in via sa. A venit sa caute rod in el, si n-a gasit.
7. Atunci a zis vierului: "Iata ca sunt trei ani de cand vin si caut rod in smochinul acesta, si nu gasesc. Taie-l. La ce sa mai cuprinda si pamantul degeaba?"
8. "Doamne", i-a raspuns vierul, "mai lasa-l si anul acesta; am sa-l sap de jur imprejur si am sa-i pun gunoi la radacina.
9. Poate ca de acum inainte va face rod; daca nu, il vei taia."
10. Isus invata pe norod intr-o sinagoga in ziua Sabatului.
11. Si acolo era o femeie stapanita de optsprezece ani de un duh de neputinta; era garbova si nu putea nicidecum sa-si indrepte spatele.
12. Cand a vazut-o Isus, a chemat-o si i-a zis: "Femeie, esti dezlegata de neputinta ta."
13. Si-a intins mainile peste ea: indata s-a indreptat si slavea pe Dumnezeu.
14. Dar fruntasul sinagogii, maniat ca Isus savarsise vindecarea aceasta in ziua Sabatului, a luat cuvantul si a zis norodului: "Sunt sase zile in care trebuie sa lucreze omul; veniti, dar, in aceste zile sa va vindecati, si nu in ziua Sabatului!"
15. "Fatarnicilor", i-a raspuns Domnul, "oare in ziua Sabatului nu-si dezleaga fiecare din voi boul sau magarul de la iesle si-l duce de-l adapa?
16. Dar femeia aceasta, care este o fiica a lui Avraam si pe care Satana o tinea legata de optsprezece ani, nu trebuia oare sa fie dezlegata de legatura aceasta in ziua Sabatului?"
17. Pe cand vorbea El astfel, toti potrivnicii Lui au ramas rusinati; si norodul se bucura de toate lucrurile minunate pe care le facea El.
18. El a mai zis: "Cu ce se aseamana Imparatia lui Dumnezeu si cu ce o voi asemana?
19. Se aseamana cu un graunte de mustar pe care l-a luat un om si l-a aruncat in gradina sa; el a crescut, s-a facut copac mare, si pasarile cerului si-au facut cuiburi in ramurile lui."
20. El a zis iarasi: "Cu ce voi asemana Imparatia lui Dumnezeu?
21. Se aseamana cu aluatul pe care l-a luat o femeie si l-a pus in trei masuri de faina, pana s-a dospit toata."
22. Isus umbla prin cetati si prin sate, invatand pe norod si calatorind spre Ierusalim.
23. Cineva I-a zis: "Doamne, oare putini sunt cei ce sunt pe calea mantuirii?" El le-a raspuns:
24. "Nevoiti-va sa intrati pe usa cea stramta. Caci va spun ca multi vor cauta sa intre, si nu vor putea.
25. Odata ce Stapanul casei Se va scula si va incuia usa, si voi veti fi afara si veti incepe sa bateti la usa si sa ziceti: "Doamne, Doamne, deschide-ne!", drept raspuns, El va va zice: "Nu stiu de unde sunteti."
26. Atunci veti incepe sa ziceti: "Noi am mancat si am baut in fata Ta, si in ulitele noastre ai invatat pe norod."
27. Si El va raspunde: "Va spun ca nu stiu de unde sunteti; departati-va de la Mine, voi toti lucratorii faradelegii."
28. Va fi plansul si scrasnirea dintilor, cand veti vedea pe Avraam, pe Isaac si pe Iacov si pe toti prorocii in Imparatia lui Dumnezeu, iar pe voi scosi afara.
29. Vor veni de la rasarit si de la apus, de la miazanoapte si de la miazazi si vor sedea la masa in Imparatia lui Dumnezeu.
30. Si iata ca sunt unii din cei de pe urma, care vor fi cei dintai, si sunt unii din cei dintai, care vor fi cei de pe urma."
31. In aceeasi zi, au venit cativa farisei si I-au zis: "Pleaca si du-Te de aici, caci Irod vrea sa Te omoare."
32. "Duceti-va", le-a raspuns El, "si spuneti vulpii aceleia: "Iata ca scot dracii si savarsesc vindecari astazi si maine, iar a treia zi voi ispravi.
33. Dar trebuie sa umblu astazi, maine si poimaine, fiindca nu se poate ca un proroc sa piara afara din Ierusalim.
34. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci si ucizi cu pietre pe cei trimisi la tine; de cate ori am vrut sa strang pe fiii tai, cum isi strange gaina puii sub aripi, si n-ati vrut!
35. Iata ca vi se va lasa casa pustie; dar va spun ca nu Ma veti mai vedea pana veti zice: "Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu