joi, 24 februarie 2011

Faptele Apostolilor capitolul 7

1. Marele preot a zis: "Asa stau lucrurile?"
2. Stefan a raspuns: "Fratilor si parintilor, ascultati! Dumnezeul slavei S-a aratat parintelui nostru Avraam, cand era in Mesopotamia, inainte ca sa se aseze in Haran.
3. Si i-a zis: "Iesi din tara ta si din familia ta si du-te in tara pe care ti-o voi arata."
4. El a iesit atunci din tara haldeilor si s-a asezat in Haran. De acolo, dupa moartea tatalui sau, Dumnezeu l-a stramutat in tara aceasta, in care locuiti voi acum.
5. Din tara aceea nu i-a dat nimic in stapanire, nici macar o palma de loc, ci i-a fagaduit ca i-o va da in stapanire lui si semintei lui dupa el, macar ca n-avea niciun copil.
6. Dumnezeu i-a spus ca samanta lui va locui intr-o tara straina, va fi robita si va fi chinuita patru sute de ani.
7. "Dar neamul caruia ii vor fi robi, il voi judeca Eu", a zis Dumnezeu. "Dupa aceea vor iesi si-Mi vor sluji in locul acesta."
8. Apoi i-a dat legamantul taierii imprejur; si astfel Avraam, cand a nascut pe Isaac, l-a taiat imprejur in ziua a opta; Isaac a nascut si a taiat imprejur pe Iacov, si Iacov pe cei doisprezece patriarhi.
9. Iar patriarhii, care pizmuiau pe Iosif, l-au vandut, ca sa fie dus in Egipt. Dar Dumnezeu a fost cu el
10. si l-a izbavit din toate necazurile lui; i-a dat intelepciune si trecere inaintea lui faraon, imparatul Egiptului, care l-a pus dregator peste Egipt si peste toata casa lui.
11. A venit o foamete in tot Egiptul si Canaanul. Nevoia era mare, si parintii nostri nu gaseau merinde.
12. Iacov a auzit ca in Egipt era grau si a trimis pe parintii nostri intaia data acolo.
13. Si, cand au venit a doua oara, Iosif a fost cunoscut de fratii sai, si faraon a aflat din ce neam era Iosif.
14. Apoi Iosif a trimis sa cheme pe tatal sau, Iacov, si pe toata familia lui, saptezeci si cinci de suflete.
15. Iacov s-a coborat in Egipt, unde a murit el si parintii nostri.
16. Si au fost stramutati la Sihem si pusi in mormantul pe care il cumparase Avraam cu o suma de bani de la fiii lui Emor in Sihem.
17. Se apropia vremea cand trebuia sa se implineasca fagaduinta pe care o facuse Dumnezeu lui Avraam. Norodul a crescut si s-a inmultit in Egipt,
18. pana cand s-a ridicat un alt imparat, care nu cunostea pe Iosif.
19. Imparatul acesta a uneltit impotriva neamului nostru si a chinuit pe parintii nostri, pana acolo ca sa-si lepede pruncii, ca sa nu traiasca.
20. Pe vremea aceasta s-a nascut Moise, care era frumos inaintea lui Dumnezeu. El a fost hranit trei luni in casa tatalui sau.
21. Si, cand a fost lepadat, l-a luat fiica lui faraon si l-a crescut ca pe copilul ei.
22. Moise a invatat toata intelepciunea egiptenilor si era puternic in cuvinte si in fapte.
23. El avea patruzeci de ani, cand i-a venit in inima dorinta sa cerceteze pe fratii sai, pe fiii lui Israel.
24. A vazut pe unul din ei suferind nedreptate; i-a luat apararea, a razbunat pe cel asuprit si a omorat pe egiptean.
25. Credea ca fratii lui vor pricepe ca Dumnezeu prin mana lui le va da izbavirea; dar n-au priceput.
26. A doua zi, cand se bateau ei, Moise a venit in mijlocul lor si i-a indemnat la pace. "Oamenilor", a zis el, "voi sunteti frati; de ce va nedreptatiti unul pe altul?"
27. Dar cel ce nedreptatea pe aproapele sau, l-a imbrancit si i-a zis: "Cine te-a pus pe tine stapanitor si judecator peste noi?
28. Vrei sa ma omori si pe mine cum ai omorat ieri pe egiptean?"
29. La auzul acestor vorbe, Moise a fugit si s-a dus de a locuit ca strain in pamantul Madian, unde a nascut doi fii.
30. Peste patruzeci de ani, i s-a aratat un inger in pustiul muntelui Sinai, in para focului unui rug.
31. Moise, cand l-a vazut, s-a mirat de aratarea aceasta; si, pe cand se apropia sa vada ce este, a auzit glasul Domnului,
32. care i-a zis: "Eu sunt Dumnezeul parintilor tai, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov." Si Moise, tremurand, n-a indraznit sa se uite.
33. Domnul i-a zis: "Scoate-ti incaltamintea din picioare, caci locul pe care stai este un pamant sfant.
34. Am vazut suferinta poporului Meu care este in Egipt, le-am auzit gemetele si M-am coborat sa-i izbavesc. Acum, du-te, te voi trimite in Egipt."
35. Pe acest Moise, de care se lepadasera ei, cand au zis: "Cine te-a pus pe tine stapanitor si judecator?", Dumnezeu l-a trimis ca stapanitor si izbavitor, cu ajutorul ingerului care i se aratase in rug.
36. El i-a scos din Egipt si a facut minuni si semne in Egipt, la Marea Rosie si in pustiu, patruzeci de ani.
37. Acest Moise a zis fiilor lui Israel: "Domnul Dumnezeul vostru va va ridica dintre fratii vostri un Proroc ca mine: de El sa ascultati."
38. El este acela care, in adunarea israelitilor din pustiu, cu ingerul care i-a vorbit pe muntele Sinai si cu parintii nostri, a primit cuvinte vii, ca sa ni le dea noua.
39. Parintii nostri n-au vrut sa-l asculte, ci l-au nesocotit: si, in inimile lor, s-au intors spre Egipt;
40. si au zis lui Aaron: "Fa-ne niste dumnezei care sa mearga inaintea noastra; caci acest Moise, care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a facut."
41. Si, in zilele acelea, au facut un vitel, au adus jertfa idolului si s-au bucurat de lucrul mainilor lor.
42. Atunci Dumnezeu S-a intors de la ei si i-a dat sa se inchine ostirii cerului, dupa cum este scris in cartea Prorocilor: "Mi-ati adus voi vite injunghiate si jertfe timp de patruzeci de ani in pustiu, casa a lui Israel?…
43. Ati purtat cortul lui Moloh si chipul stelei zeului Remfan, chipurile acelea pe care le-ati facut ca sa va inchinati lor! De aceea va voi stramuta dincolo de Babilon."
44. Parintii nostri aveau in pustiu Cortul intalnirii, asa cum il randuise Cel ce a spus lui Moise sa-l faca dupa chipul pe care-l vazuse.
45. Si parintii nostri l-au adus, la randul lor, sub povatuirea lui Iosua, cand au intrat in tara stapanita de neamurile pe care Dumnezeu le-a izgonit dinaintea parintilor nostri; si a ramas acolo pana in zilele lui David.
46. David a capatat mila inaintea lui Dumnezeu si a cerut sa ridice o locuinta pentru Dumnezeul lui Iacov.
47. Si Solomon a fost acela care I-a zidit o casa.
48. Dar Cel Preainalt nu locuieste in locasuri facute de maini omenesti, cum zice prorocul:
49. "Cerul este scaunul Meu de domnie, si pamantul este asternutul picioarelor Mele. Ce fel de Casa Imi veti zidi voi Mie, zice Domnul, sau care va fi locul Meu de odihna?
50. N-a facut mana Mea toate aceste lucruri?…"
51. …Oameni tari la cerbice, netaiati imprejur cu inima si cu urechile! Voi totdeauna va impotriviti Duhului Sfant. Cum au facut parintii vostri, asa faceti si voi.
52. Pe care din proroci nu i-au prigonit parintii vostri? Au omorat pe cei ce vesteau mai dinainte venirea Celui Neprihanit, pe care L-ati vandut acum si L-ati omorat.
53. Voi, care ati primit Legea data prin ingeri, si n-ati pazit-o!…"
54. Cand au auzit ei aceste vorbe, ii taia pe inima si scrasneau din dinti impotriva lui.
55. Dar Stefan, plin de Duhul Sfant, si-a pironit ochii spre cer, a vazut slava lui Dumnezeu, si pe Isus stand in picioare la dreapta lui Dumnezeu;
56. si a zis: "Iata, vad cerurile deschise, si pe Fiul omului stand in picioare la dreapta lui Dumnezeu."
57. Ei au inceput atunci sa racneasca, si-au astupat urechile si s-au napustit toti intr-un gand asupra lui.
58. L-au tarat afara din cetate si l-au ucis cu pietre. Martorii si-au pus hainele la picioarele unui tanar, numit Saul.
59. Si aruncau cu pietre in Stefan, care se ruga si zicea: "Doamne Isuse, primeste duhul meu!"
60. Apoi a ingenuncheat si a strigat cu glas tare: "Doamne, nu le tine in seama pacatul acesta!" Si, dupa aceste vorbe, a adormit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu