joi, 24 februarie 2011

Faptele Apostolilor capitolul 3

1. Petru si Ioan se suiau impreuna la Templu, la ceasul rugaciunii: era ceasul al noualea.
2. Acolo era un om olog din nastere, care era dus si pus in toate zilele la poarta Templului numita "Frumoasa", ca sa ceara de mila de la cei ce intrau in Templu.
3. Omul acesta, cand a vazut pe Petru si pe Ioan ca voiau sa intre in Templu, le-a cerut milostenie.
4. Petru, ca si Ioan, s-a uitat tinta la el si a zis: "Uita-te la noi!"
5. Si el se uita la ei cu luare aminte si astepta sa capete ceva de la ei.
6. Atunci Petru i-a zis: "Argint si aur n-am; dar ce am, iti dau: in Numele lui Isus Hristos din Nazaret, scoala-te si umbla!"
7. L-a apucat de mana dreapta si l-a ridicat in sus. Indata i s-au intarit talpile si gleznele;
8. dintr-o saritura a fost in picioare si a inceput sa umble. A intrat cu ei in Templu, umbland, sarind si laudand pe Dumnezeu.
9. Tot norodul l-a vazut umbland si laudand pe Dumnezeu.
10. Il cunosteau ca era cel ce sedea la poarta "Frumoasa" a Templului, ca sa ceara de pomana, si s-au umplut de uimire si de mirare pentru cele ce i se intamplasera.
11. Fiindca el se tinea de Petru si de Ioan, tot norodul, mirat, a alergat la ei in pridvorul zis al lui Solomon.
12. Petru, cand a vazut lucrul acesta, a luat cuvantul si a zis norodului: "Barbati israeliti, pentru ce va mirati de lucrul acesta? De ce va uitati cu ochii tinta la noi, ca si cum prin puterea noastra sau prin cucernicia noastra am fi facut pe omul acesta sa umble?
13. Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, Dumnezeul parintilor nostri, a proslavit pe Robul Sau Isus, pe care voi L-ati dat in mana lui Pilat; si v-ati lepadat de El inaintea lui, macar ca el era de parere sa-I dea drumul.
14. Voi v-ati lepadat de Cel Sfant si Neprihanit si ati cerut sa vi se daruiasca un ucigas.
15. Ati omorat pe Domnul vietii, pe care Dumnezeu L-a inviat din morti; noi suntem martori ai Lui.
16. Prin credinta in Numele lui Isus, a intarit Numele Lui pe omul acesta, pe care-l vedeti si-l cunoasteti; credinta in El a dat omului acestuia o tamaduire deplina, cum vedeti cu totii.
17. Si acum, fratilor, stiu ca din nestiinta ati facut asa, ca si mai marii vostri.
18. Dar Dumnezeu a implinit astfel ce vestise mai inainte prin gura tuturor prorocilor Lui: ca, adica, Hristosul Sau va patimi.
19. Pocaiti-va, dar, si intoarceti-va la Dumnezeu, pentru ca sa vi se stearga pacatele, ca sa vina de la Domnul vremurile de inviorare
20. si sa trimita pe Cel ce a fost randuit mai dinainte pentru voi: pe Isus Hristos,
21. pe care cerul trebuie sa-L primeasca, pana la vremurile asezarii din nou a tuturor lucrurilor; despre aceste vremuri a vorbit Dumnezeu prin gura tuturor sfintilor Sai proroci din vechime.
22. In adevar, Moise a zis parintilor nostri: "Domnul Dumnezeul vostru va va ridica dintre fratii vostri un Proroc ca mine; pe El sa-L ascultati in tot ce va va spune.
23. Si oricine nu va asculta de Prorocul acela va fi nimicit cu desavarsire din mijlocul norodului."
24. De asemenea toti prorocii, de la Samuel si ceilalti care au urmat dupa el si au vorbit, au vestit zilele acestea.
25. Voi sunteti fiii prorocilor si ai legamantului pe care l-a facut Dumnezeu cu parintii nostri, cand a zis lui Avraam: "Toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta."
26. Dumnezeu, dupa ce a ridicat pe Robul Sau Isus, L-a trimis mai intai voua, ca sa va binecuvanteze, intorcand pe fiecare din voi de la faradelegile sale."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu