joi, 24 februarie 2011

Faptele Apostolilor capitolul 18

1. Dupa aceea Pavel a plecat din Atena si s-a dus la Corint.
2. Acolo a gasit pe un iudeu, numit Acuila, de neam din Pont, venit de curand din Italia, cu nevasta sa, Priscila, deoarece Claudiu poruncise ca toti iudeii sa plece din Roma. A venit la ei.
3. Si, fiindca avea acelasi mestesug, a ramas la ei si lucrau: meseria lor era facerea corturilor.
4. Pavel vorbea in sinagoga in fiecare zi de Sabat si indupleca pe iudei si pe greci.
5. Dar cand au venit Sila si Timotei din Macedonia, Pavel s-a dedat in totul propovaduirii si dovedea iudeilor ca Isus este Hristosul.
6. Fiindca iudeii i se impotriveau si-l batjocoreau, Pavel si-a scuturat hainele si le-a zis: "Sangele vostru sa cada asupra capului vostru; eu sunt curat. De acum incolo, ma voi duce la Neamuri."
7. Si, dupa ce a iesit de acolo, a intrat in casa unui om temator de Dumnezeu, numit Iust, a carui casa era vecina cu sinagoga.
8. Dar Crisp, fruntasul sinagogii, a crezut in Domnul impreuna cu toata casa lui. Si multi dintre corinteni, care auzisera pe Pavel, au crezut si ei si au fost botezati.
9. Noaptea, Domnul a zis lui Pavel intr-o vedenie: "Nu te teme; ci vorbeste si nu tacea,
10. caci Eu sunt cu tine; si nimeni nu va pune mana pe tine, ca sa-ti faca rau: vorbeste, fiindca am mult norod in aceasta cetate."
11. Aici a ramas un an si sase luni si invata printre corinteni Cuvantul lui Dumnezeu.
12. Pe cand era Galion carmuitor al Ahaiei, iudeii s-au ridicat cu un gand impotriva lui Pavel, l-au dus inaintea scaunului de judecata
13. si au zis: "Omul acesta atata pe oameni sa se inchine lui Dumnezeu intr-un fel care este impotriva Legii."
14. Pavel voia sa inceapa vorba, cand Galion a zis iudeilor: "Daca ar fi vorba de vreo fapta rea sau de vreo blestematie, v-as asculta dupa cuviinta, iudeilor!
15. Dar daca este vorba de neintelegeri asupra unui cuvant, asupra unor nume si asupra Legii voastre, treaba voastra: eu nu vreau sa fiu judecator peste aceste lucruri."
16. Si i-a alungat de la scaunul de judecata.
17. Atunci au pus toti mana pe Sosten, fruntasul sinagogii, si-l bateau inaintea scaunului de judecata, fara ca lui Galion sa-i pese.
18. Pavel a mai ramas destul de multa vreme in Corint. In urma, si-a luat ziua buna de la frati si a plecat cu corabia spre Siria, impreuna cu Priscila si Acuila, dupa ce si-a tuns capul in Chencrea, caci facuse o juruinta.
19. Au ajuns in Efes; si Pavel a lasat acolo pe insotitorii lui. A intrat in sinagoga si a stat de vorba cu iudeii,
20. care l-au rugat sa ramana la ei mai multa vreme. El insa n-a voit,
21. ci si-a luat ramas bun de la ei si a zis: "Trebuie numaidecat ca sarbatoarea care vine, s-o fac in Ierusalim. Daca va voi Dumnezeu, ma voi intoarce iarasi la voi." Si a plecat din Efes.
22. S-a dat jos din corabie in Cezareea, s-a suit la Ierusalim si, dupa ce a urat de bine bisericii, s-a coborat in Antiohia.
23. Dupa ce a petrecut catava vreme in Antiohia, Pavel a plecat si a strabatut din loc in loc tinutul Galatiei si Frigiei, intarind pe toti ucenicii.
24. La Efes, a venit un iudeu, numit Apolo, de neam din Alexandria. Omul acesta avea darul vorbirii si era tare in Scripturi.
25. El era invatat in ce priveste Calea Domnului, avea un duh infocat si vorbea si invata amanuntit pe oameni despre Isus, macar ca nu cunostea decat botezul lui Ioan.
26. A inceput a vorbi cu indrazneala in sinagoga. Acuila si Priscila, cand l-au auzit, l-au luat la ei si i-au aratat mai cu de-amanuntul Calea lui Dumnezeu.
27. Fiindca el voia sa treaca in Ahaia, fratii l-au imbarbatat sa se duca si au scris ucenicilor sa-l primeasca bine. Cand a ajuns, a ajutat mult, prin harul lui Dumnezeu, pe cei ce crezusera;
28. caci infrunta cu putere pe iudei inaintea norodului si le dovedea din Scripturi ca Isus este Hristosul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu