joi, 24 februarie 2011

Faptele Apostolilor capitolul 16

1. In urma, Pavel s-a dus la Derbe si la Listra. Si iata ca acolo era un ucenic, numit Timotei, fiul unei iudeice credincioase si al unui tata grec.
2. Fratii din Listra si Iconia il vorbeau de bine.
3. Pavel a vrut sa-l ia cu el; si, dupa ce l-a luat, l-a taiat imprejur, din pricina iudeilor care erau in acele locuri; caci toti stiau ca tatal lui era grec.
4. Pe cand trecea prin cetati, invata pe frati sa pazeasca hotararile apostolilor si prezbiterilor din Ierusalim.
5. Bisericile se intareau in credinta si sporeau la numar din zi in zi.
6. Fiindca au fost opriti de Duhul Sfant sa vesteasca Cuvantul in Asia, au trecut prin tinutul Frigiei si Galatiei.
7. Ajunsi langa Misia, se pregateau sa intre in Bitinia; dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie.
8. Au trecut atunci prin Misia si s-au coborat la Troa.
9. Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om din Macedonia statea in picioare si i-a facut urmatoarea rugaminte: "Treci in Macedonia si ajuta-ne!"
10. Dupa vedenia aceasta a lui Pavel, am cautat indata sa ne ducem in Macedonia, caci intelegeam ca Domnul ne cheama sa le vestim Evanghelia.
11. Dupa ce am pornit din Troa, am mers cu corabia drept la Samotracia, si a doua zi ne-am oprit la Neapolis.
12. De acolo ne-am dus la Filipi, care este cea dintai cetate dintr-un tinut al Macedoniei si o colonie romana. In cetatea aceasta am stat cateva zile.
13. In ziua Sabatului am iesit afara pe poarta cetatii, langa un rau, unde credeam ca se afla un loc de rugaciune. Am sezut jos si am vorbit femeilor care erau adunate laolalta.
14. Una din ele, numita Lidia, vanzatoare de purpura, din cetatea Tiatira, era o femeie tematoare de Dumnezeu si asculta. Domnul i-a deschis inima, ca sa ia aminte la cele ce spunea Pavel.
15. Dupa ce a fost botezata, ea si casa ei, ne-a rugat si ne-a zis: "Daca ma socotiti credincioasa Domnului, intrati si ramaneti in casa mea." Si ne-a silit sa intram.
16. Pe cand ne duceam la locul de rugaciune, ne-a iesit inainte o roaba care avea un duh de ghicire. Prin ghicire, ea aducea mult castig stapanilor ei.
17. Roaba aceasta s-a luat dupa Pavel si dupa noi si striga: "Oamenii acestia sunt robii Dumnezeului celui Preainalt si ei va vestesc calea mantuirii."
18. Asa a facut ea timp de mai multe zile. Pavel, necajit, s-a intors si a zis duhului: "In Numele lui Isus Hristos iti poruncesc sa iesi din ea." Si a iesit chiar in ceasul acela.
19. Cand au vazut stapanii roabei ca s-a dus nadejdea castigului lor, au pus mana pe Pavel si pe Sila si i-au tarat in piata inaintea fruntasilor.
20. I-au dat pe mana dregatorilor si au zis: "Oamenii acestia ne tulbura cetatea; sunt niste iudei,
21. care vestesc niste obiceiuri pe care noi, romanii, nu trebuie nici sa le primim, nici sa le urmam."
22. Norodul s-a ridicat si el impotriva lor, si dregatorii au pus sa le smulga hainele de pe ei si au poruncit sa-i bata cu nuiele.
23. Dupa ce le-au dat multe lovituri, i-au aruncat in temnita si au dat in grija temnicerului sa-i pazeasca bine.
24. Temnicerul, ca unul care primise o astfel de porunca, i-a aruncat in temnita dinauntru si le-a bagat picioarele in butuci.
25. Pe la miezul noptii, Pavel si Sila se rugau si cantau cantari de lauda lui Dumnezeu; iar cei inchisi ii ascultau.
26. Deodata, s-a facut un mare cutremur de pamant, asa ca s-au clatinat temeliile temnitei. Indata, s-au deschis toate usile si s-au dezlegat legaturile fiecaruia.
27. Temnicerul s-a desteptat; si, cand a vazut usile temnitei deschise, a scos sabia si era sa se omoare, caci credea ca cei inchisi au fugit.
28. Dar Pavel a strigat cu glas tare: "Sa nu-ti faci niciun rau, caci toti suntem aici."
29. Atunci temnicerul a cerut o lumina, a sarit inauntru si, tremurand de frica, s-a aruncat la picioarele lui Pavel si ale lui Sila;
30. i-a scos afara si le-a zis: "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?"
31. Pavel si Sila i-au raspuns: "Crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit tu si casa ta."
32. Si i-au vestit Cuvantul Domnului, atat lui cat si tuturor celor din casa lui.
33. Temnicerul i-a luat cu el, chiar in ceasul acela din noapte, le-a spalat ranile si a fost botezat indata, el si toti ai lui.
34. Dupa ce i-a dus in casa, le-a pus masa si s-a bucurat cu toata casa lui ca a crezut in Dumnezeu.
35. Cand s-a facut ziua, dregatorii au trimis pe cei ce purtau nuielele, sa spuna temnicerului: "Da drumul oamenilor acelora."
36. Si temnicerul a spus lui Pavel aceste cuvinte: "Dregatorii au trimis sa vi se dea drumul; acum, dar, iesiti afara si duceti-va in pace."
37. Dar Pavel le-a zis: "Dupa ce ne-au batut cu nuiele in fata tuturor, fara sa fim judecati, pe noi, care suntem romani, ne-au aruncat in temnita, si acum ne scot afara pe ascuns! Nu merge asa! Sa vina ei singuri sa ne scoata afara!"
38. Cei ce purtau nuielele au spus aceste cuvinte dregatorilor. Acestia s-au temut, cand au auzit ca sunt romani.
39. Dregatorii au venit sa-i potoleasca, i-au scos afara din temnita si i-au rugat sa paraseasca cetatea.
40. Ei au iesit din temnita si au intrat in casa Lidiei; si, dupa ce au vazut si mangaiat pe frati, au plecat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu